Förändringsarbete

Förändringsarbete

Hur gör jag för att börja förändra?

Ordet ”levnadsvanor” antyder, att det är vanor du skapar för livet. Att förändra under kort tid, för att sedan återgå till det ”gamla vanliga” har ingen långsiktig effekt. De förändringar du gör i dina mat- och rörelsevanor ska vara för resten av livet.

Olika tillvägagångssätt.

Ett sätt: Du bestämmer dig för att göra något åt din övervikt och dina höga kolesterolvärden. Du har hört att dieten ”X” har god effekt och gör dig smal lagom till badsäsongen. Samtidigt bestämmer du dig för att hänga på jogging-gänget på jobbet, två gånger i veckan.
Dieten är väldigt strikt och väsensskild från hur resten av din familj och dina arbetskamrater äter. Du står ut och kämpar på, men det är inte kul.

Jogging-gänget uppmuntrar dig och du hänger på och är helt slut efteråt.
Efter tre veckor är dieten ”så tråkig” och du har fått ont i knäna av joggingen. Du står inte ut längre och avbryter satsningen. Det gnager lite av besvikelse över avhoppet, att du inte fixade det, men det går att lindra med något extra gott till kaffet.
Effekt = noll, eller ännu trängre jeans för att värken i knäna gör att du inte kan promenera normalt.

Ett annat sätt: Du bestämmer dig för att göra något åt din övervikt och dina höga kolesterolvärden. Du vill inte avslöja ditt beslut för arbetskamrater och vänner, utan vill hålla det för dig själv för att undvika att sticka ut. Du tänker; Vad händer med min kropp om jag avstår från kaffebröd en dag i veckan? Om jag lägger upp lite mer grönsaker på tallriken till middag? Om jag väljer en 17 % ost istället för en 30 %? Om jag blir lite mer medveten om hur den mat jag äter påverkar min kropp?

Du tänker vidare; Vad händer om jag tar trappan istället för hissen? Om jag åker kommunalt istället för bil till jobbet? Om jag går av en hållplats tidigare än jag brukar?
Om jag går i rulltrappan? Om jag cyklar till jobbet? Om jag…?

Skapa tillfredsställelse istället för besvikelse.

Små förändringar som knappt märks och som är lätta att anpassa till vardagen, ger dig en tillfredsställelse av att ha klarat av att påbörja förändringen av dina levnadsvanor. Den tillfredsställelsen ger dig kraft att fortsätta, att sakta utöka och framför allt behålla de nya vanorna.

I det första exemplet ovan, hägrar det snabba resultatet och ett nytt smalare, piggare och starkare liv, ”runt hörnet”. En ”quickfix”. Den snabba effekten har till uppgift att sporra och motivera till fortsatt aktivitet.
I det andra, märker du inga omedelbara fysiska effekter. Istället för att få önskad effekt efter några månader, måste du ge dig till tåls i några år. Det krävs andra motivatorer. Hur ser då sådana motivatorer/morötter ut?

Ta hjälp av en magnet – något som drar!

Vad är det första du behöver göra för att starta ditt förändringsarbete?

Ett svar, är att skapa ett attraktivt mål, lagom långt fram i tiden. Ett år kan vara bra. Bestäm ett datum. Föreställ dig att du nått målet och befinner dig i resultatet (t.ex. fem kg lättare, orkar tre trappor utan vidare, etc.).
Bygg upp en inre bild av hur du vill se dig själv i resultatet om ett år. Hur ser du ut? Hur ser det ut runt omkring dig? Vad hör du? Vad känner du? Använd din hjärna och gör din bild av dig själv i resultatet om ett år, så attraktiv som möjligt. Det är kanske ljust och soligt? Du är glad och stolt? Musik och uppskattande kommentarer hörs omkring dig? En stark känsla av självtillit sprider värme i kroppen?
På din väg mot ditt attraktiva resultat, behöver du ett antal delresultat. Till att börja med ett första steg!
Se till att delmålen är relativt lätta att nå. Att kunna ”pricka av”, skänker tillfredsställelse som ger energi att fortsätta till nästa delmål. Sätter du ribban för högt, riskerar du att inte komma över den, vilket genererar besvikelse som inte är någon vidare energikälla.

Tiden är din vän.

Med tiden blir dina förändringar till vanor, som du kommer att sakna om du inte har möjlighet att utföra dem. När du är van att ”för egen maskin” förflytta dig en del av, eller hela vägen mellan hem och arbetsplats, kommer du att sakna det om något hindrar dig. Den tillfredsställelse, den boost för tankeverksamheten det ger, den avstressande effekt det har, ger möjligheter att upptäcka något nytt och spännande längs vägen.

Med tiden, tro mig, kommer du att upptäcka att matlagning från grunden inte är särskilt svårt eller tidskrävande, att det är kul att ha koll på vad du äter och att det finns många nya råvaror att experimentera med.
En stor del av den långsiktigt hållbara hälsan bygger på ökad lärdom, nyfikenhet och kunskap om den egna kroppen, att öka medvetenheten och därmed tryggheten.

Du har kontroll och behöver inte oroa dig om du ”slarvar” någon gång. Du vet precis hur du kompenserar och hittar kursen igen. Med kunskapen kommer den fantastiska insikten att det är du, och bara du, som har förmågan att påverka din kropp.

Du är resultatet av vad du gör, tiotusentals gånger under resten av ditt liv. Det handlar om hitta en aktivitet som du trivs med, som är njutningsfull och som du känner längtan till. Det handlar om att ha tålamod och att njuta!
Det handlar om att ingen annan än du är ansvarig för din hälsa.